Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че експерименталното ѝ хапче срещу COVID-19

...
Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че експерименталното ѝ хапче срещу COVID-19
Коментари Харесай

Pfizer потвърди резултатите на COVID хапчето си, ефективно било срещу Омикрон

Американската фармацевтична компания Pfizer разгласи, че пробното ѝ хапче против COVID-19 наподобява дейно против разновидността " Омикрон ".

Компанията също по този начин увери, че цялостните резултати от нейното проучване с 2 250 души са удостоверили обещаващите предварителни резултати на хапчето против ковид: лекарството понижава комбинираните хоспитализации и смъртните случаи с към 89% измежду високорисковите възрастни, когато се приема малко след първичните симптоми на COVID-19.

Отделни лабораторни проби демонстрират, че лекарството резервира силата си против разновидността " Омикрон ", посочи Pfizer, както предвидиха доста специалисти. Фармацевтичната компания тества антивирусното лекарство против изкуствена версия на основен протеин, който " Омикрон " употребява, с цел да се възпроизвежда.

Това става, до момента в който инфектираните с COVID-19, починалите и хоспитализациите още веднъж нарастват, а Съединени американски щати надвишиха 800 000 жертви в пандемията. Последният скок, движен от разновидността " Делта ", се форсира поради по-студеното време и повече събирания на закрито, даже откакто здравните власти се приготвят за въздействието на нововъзникващия мутант " Омикрон ".

Очаква се скоро Администрацията по храните и медикаментите (FDA) да се произнесе дали да позволи хапчето на Pfizer и конкурентно хапче от Merck, което беше показано на регулаторите няколко седмици по-рано. Ако бъдат утвърдени, хапчетата ще бъдат първото лекуване на COVID-19, което американците могат да вземат от аптека и да одобряват вкъщи.

Данните на Pfizer биха могли да оказват помощ на регулаторите да се уверят в изгодата от неговото лекарство, откакто Merck разкри по-малки от предстоящите изгоди за своето лекарство при дефинитивно изпитване. В края на предишния месец Merck разгласи, че нейното хапче понижава хоспитализациите и смъртните случаи с 30% при високорискови възрастни.

И двете компании в началото са изследвали медикаментите си при неимунизирани възрастни, които са изправени пред най-сериозните опасности от COVID-19, заради по-напреднала възраст или здравословни проблеми, като астма или затлъстяване.

Pfizer също по този начин изследва своето хапче при възрастни с по-нисък риск, в това число подгрупа, която е имунизирана, само че през днешния ден заяви смесени данни за тази група.

В междинните резултати Pfizer съобщи, че лекарството ѝ не е постигнало главната си цел на изследването: дълготрайно облекчение от COVID-19 в продължение на четири дни по време или след лекуването, както е обявено от пациенти. Но лекарството е постигнало втора цел, като намали хоспитализациите с към 70% измежду тази група, която е включвала другояче здрави неимунизирани възрастни и имунизирани възрастни с един или повече здравословни проблеми. По-малко от 1% от пациентите, които са получили лекарството, са били приети в болница, спрямо 2,4% от пациентите, които са получили фиктивно хапче.

Независим ръб от медицински специалисти е прегледал данните и е предложил на Pfizer да продължи изследването, с цел да получи цялостните резултати, преди да продължи с регулаторите.

И в двете изследвания на Pfizer възрастните, приемащи лекарството на компанията, имат 10-кратно понижение на равнищата на вируса спрямо тези на плацебо.

Очаква се както хапчетата Merck, по този начин и на Pfizer да се показват добре против " Омикрон ", защото не са ориентирани към спайк протеина на ковид, който съдържа множеството от разновидностите на новия вид.

Правителството на Съединени американски щати се съгласи да закупи задоволително от лекарството на Pfizer за лекуване на 10 млн. души и задоволително от Merck за лекуване на 3 млн. души, в очакване на позволение от FDA.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР